De ce avem ninsori abundente primăvara și temperaturi ridicate iarna? Explicațiile date de un climatolog

de: Denisa Dudescu
06 04. 2023

În ultimii ani luna aprilie a fost extrem de schimbătoare, dacă în 2018 și 2016 a fost extrem de cald, în 2017 a nins mult, iar în 2020 și 2021 a fost ger în aproape toate regiunile din țară. Ninsorile abundente din ultimele zile din zona Moldovei sunt cauzate de un ciclon mediteranean, dar și  de schimbările climatice din ultimii ani, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, în cadrul ANM, pentru Playtech.ro.

Ninsorile abundente au făcut prăpăd în județele din Moldova, unde mii de oameni au rămas blocați, iar drumurile au devenit impracticabile din cauza zăpezii și a viscolului.

Ninsorile din nordul țării, un fenomen atipic, în aprilie

Episodul de iarnă sever care se manifestă la început de aprilie nu este singular și în 2017 România se confrunta cu ninsori abundente.

„Sunt atipice pentru primăvară, dar din ce punct de vedere? Ele sunt cauzate de un ciclon mediteranean care a avut și o traiectorie dinspre Mediterana peste bazinul Mării Negre apropiindu-se destul de mult de România prin poziția lui. S-a alimentat cu vapori de apă pe Marea Neagră și datorită faptului că traiectoria l-a dus în zona aceasta și datorită câmpului de presiune ridicată din nord i-a modificat oarecum traiectoria, nu s-a mai dus către est, așa cum de obicei, fac ciclonii, ci a luat-o spre nord-vest și a staționat, în zona asta provocând aceste impacturi pe care le vedem acum și pe care le vom mai vedea și în orele următoare. În sine, ciclonii mediteraneeni sunt mai frecvenți primăvara, toamna și iarna chiar”, a explicat climatologul Roxana Bojariu pentru Playtech.ro

Ciclonul mediteranean care a adus ninsori în Moldova

„Numai că acest ciclon a fost deosebit pe de o parte că a adus cantități foarte mari de precipitații sub formă de ninsoare sau sub formă de ploi. Pe de altă parte pentru că a avut această traiectorie care i-a permis să se alimenteze pe Marea Neagră și l-a ținut mai aproape de zona României intensificându-l. El pe Marea Neagră mai caldă s-a intensificat și în același timp intensificându-se a tras mai puternic aerul rece dinspre nord, unde avem un câmp de presiune ridicată care îi și ghidează traiectoria”, a mai spus Roxana Bojariu.

Este neobișnuită zăpada în aprilie?

Ninsorile și frigul nu sunt neobișnuite pentru luna aprilie, iar viscolul, deși un fenomen extrem rar întâlnit în sezonul de primăvara, a explicat climatologul.

În ultimii șapte ani luna aprilie a fost foarte diferită de la an la an. În 2018 și 2016 a fost extrem de cald, în 2017 a nins mult, în 2020 și 2021 au fost temperaturi negative în aproape toată țara, fiind și ger la înălțimile mari.

„Nu va fi o caracteristică a primăverii de a avea mereu zăpadă. Ultimul episod cu zăpadă în aprilie fost în 2017, tot un episod extrem. Mai degrabă în ceea ce ține de caracteristicile legate de încălzirea globală este intensitatea crescută a precipitațiilor în general și a manifestărilor de vreme, altfel normale pentru perioada unde suntem. Primăvara este un anotimp de tranziție, numai că încălzirea globală hrănește cu o cantitate de vapori de apă sau mărește această severitate a expresiei lor atunci când sunt condiții specifice. Iarna și vara au o rată  de creștere a temperaturii mai mare decât anotimpurile de tranziție, iar fenomenele extreme punctează practic toate anotimpurile. S-a decalat iarna, există o statistică care ne arată că primăvara se declanșează mai timpuriu, chiar dacă avem astfel de episoade limitate cum am avut acum sau cum am avut în 2017, tot în aprilie”, a mai spus climatologul.

Sunt ninsorile din aprilie, efectul încălzirii globale?

Climatologul a explicat care este legătura dintre ninsorile abundente din Moldova și schimbările climatice din ulimii ani.

„Toți acești factori care sunt legați de fondul acesta al încălzirii globale vin și potențează în anumite condiții sisteme de vreme. De aceea se și spune deseori că avem de-a face cu modificări în statistica fenomenelor extreme pe fundalul încălzirii globale. Ciclonul mediteranean este o expresie a variabilității naturale, dar peste variabilitatea naturală se suprapune semnalul încălzirii globale care modifică fundalul pe care se dezvoltă acest ciclon care se va mai dezvolta și fără intervenția omului. Ei își modifică caracteristicile pe fundalul încălzirii globale”, a spus Roxana Bojariu.